15.000 FORINTTÓL INGYENES A KISZÁLLÍTÁS!

Keresés

Milyen akné típussal harcolsz?

Milyen akné típussal harcolsz?

„A pattanások beletartoznak a leggyakoribb bőrbetegségek közé, csak Amerikában több mint 50 millió ember küzd vele. Akné általában pubertás korban kezdődik, serdülőket és fiatal felnőtteket érinti. Nagyjából az emberek 85%-a érintett akné problémában, 12 éves kortól 24 éves korig tart. Általában a serdülőkorban kezdődik és felnőtt korban is tarthat.” - Amerikai dermatológiai akadémia

Nem vagy egyedül! Az akné egyáltalán nem szokatlan bőrprobléma. Elkészítettünk egy listát az akné különböző típusairól, azért hogy könnyebben és gyorsabban tudj dönteni arról, milyen kezelést válassz!

Komedók: eltömődött szőrtüszők a bőrben, lehetnek nyitottak (fekete) vagy bőrréteggel zártak (fehér). A nagymértékű zsírtermelés, elhalt sejtek, apró szőrszálak blokkolják a tüszőket. A legjobb módszer, hogy megszabadulhass tőlük, olyan pattanás elleni készítmények használata, amelyek nem tartalmaznak olajat és nem szárítják ki a bőrt. A bőr kiszáradása miatt irritáció következhet be és ronthat a helyzeten.

Whiteheads: eldugult pórusok, amelyek a bőrfelülete alatt maradnak és nem gyulladtak. Úgy néznek ki mint valami kis, sötét szín a bőrön vagy kiemelkedő pattanás fehér fejjel.

Blackheads: nyitott komedók a bőr felszínén. Fekete vagy sötétbarna színűek, ami a levegő és az olaj reakciójával alakul ki.

Papulák: kicsi, vörös, lila vagy rózsaszín púpként alakulnak ki a bőrfelületén. A papulák fehérek vagy feketék, amelyek gyulladtak. Néha fájdalmasak és érzékenyek az érintésre. Nincs semmi látható folyadék bennük. A papulák nyomkodása a gyulladás romlásához vezethet és fertőzést vagy heget hagyhat maga után.

Posztulák: gyulladt pattanás, a posztulák egy kitüremkedett bőr, ami tele van sárgás vagy fehér gennyel. Kerüld a pattanás megrepedését, mert a pattanás gyógyulása tovább tarthat vagy hegek maradhatnak.

Nodulák: tapintásra kemények, lehetnek színezettek vagy gyulladtak, általában nincs benne genny. Mélyen képződnek a bőrben és sokkal tovább tarthat, hogy átalakuljanak más akné formára. Nem szabad nyomkodni, mert ennek hatására a benne lévő baktériumok mélyebbre kerülhetnek, és ezért tovább tarthat a gyulladás. A pattanások e formáját nem csak OTC termékekkel lehet kezelni.

Ciszták: nagy gennyes elváltozások, amelyek hasonlóan néznek ki, mint a fekély. Ugyanúgy ahogy a nodulák a ciszták is a bőrréteg mélyén alakulnak ki és nem csak OTC termékekkel lehet kezelni őket. Ezek a ciszták nagyobbak, mint a pattanások további fajtái és érzékenyek az érintésre. A nodulák és a ciszták súlyosabb pattanások fajtái közé tartoznak.

Akné Conglobata: a pattanások legsúlyosabb fajtája. A csomók és ciszták kapcsolata okozza a bőrfelülete alatt. Nemcsak az arcot, hanem a testet is érintheti – mellkas, karok, nyak, hát, stb... ami gyakran hegesedést okoz. Az ilyen típusú pattanás nem nagyon gyakori és genetikai jellegű lehet.

Akné Rosacea: vörös pattanások és vörös dudorok, amelyek leggyakrabban az orron, arcon, homlokon és az állon jelennek meg. Kialakulásának oka lehet a szőrtüszők gyulladása és a zsírtermelés növekedés. Általában a fehérbőrűeknél fordul elő.

Vissza

Ez a webhely cookie-kat használ, hogy jobb böngészési élményt kínáljon a felhasználóknak. További információk a cookie-k használatáról.