15.000 FORINTTÓL INGYENES A KISZÁLLÍTÁS!

Keresés

AKNÉ

Az akné, vagyis az acne vulgaris a leggyakoribb bőrbetegségek egyike a világon. Az aknék közé tartoznak a bőrelváltozások vagy pattanások, a komedók, a fehér és fekete mitesszerek, a ciszták és csomók, valamint gyakori kísérője a bőr kipirosodása és a fájdalom is. Az akné nem csak a serdülőket érinti, sokaknál csak felnőttkorban jelentkezik a probléma. Egyeseknél ráadásul az akné első alkalommal csupán felnőttkorban jelentkezik.1 A fizikai tüneteken kívül az akné sokak számára érzelmileg is megterhelő, zavaró jelenség, és jelentősen befolyásolhatja az életminőséget. A tanulmányok szerint az akné az esetek több mint 50 %-ában jelentősen befolyásolja a mentális egészséget, összeköthető a gyengébb lelki egészséggel, depresszióval és akár az öngyilkosságot fontolgató gondolatokkal is. 2-4

 

Mi okozza az aknét?

Az aknét általában az akné négy pilléreként ismert tényezők kombinációja váltja ki.5 Az aknét tehát egy, vagy ezen különféle mechanizmusok kombinációja okozza, ezért a kezelése közvetlenül egy vagy több tényezőt céloz meg:

  • eltömődött pórusok
  • túlzott faggyútermelés
  • baktériumok fokozott szaporodása
  • gyulladás

Eltömődött pórusok

 

A bőr folyamatosan regenerálódik, előfordulhat azonban, hogy a pórusok körüli bőrsejtek túl gyorsan szaporodnak, ami a pórusok eltömődéséhez vezet.

Túlzott faggyútermelés

A faggyúmirigyek nélkülözhetetlenek a bőr hidratáltságának megőrzéséhez és a bőr külső rétegét képező védőréteg fenntartásához. Egyeseknél viszont a faggyú túltermelődése hozzájárul az akné kialakulásához. A hormonok túltermelésre stimulálhatják a faggyúmirigyeket. A pubertáskorban gyakori a fokozott faggyútermelés, reakcióként is felléphet az androgén hormonok fokozott termelődésének hatására közvetlenül a menstruáció előtt.

A baktériumok fokozott szaporodása

Bőrünkön több ezer baktérium nyüzsög, ezek száma rendszerint egészséges egyensúlyban van, és a bőr mikrobiótáját alkotják. Az eltömődött pórusok és a zsíros bőr azonban tökéletes környezetet teremt a baktériumok kóros elszaporodásához, amiért leggyakrabban a Propionibacterium acnes nevű baktérium a felelős.7

 

Gyulladás

Az eltömődött pórusok, a túlzott faggyútermelés és a baktériumok fokozott szaporodása együttesen gyulladásos válaszreakciót eredményez, azaz bőrgyulladást, kipirosodást, ami néha fájdalommal is jár.

Az akné tünetei

Az akné rendkívül gyakori a serdülők és a fiatal felnőttek körében, a tanulmányok becslése szerint a serdülők több mint 90%-át érinti. 1 Noha az akné leginkább a serdülőkorban jelentkezik, azért a bőrünk állapota felnőttkorban is figyelmet igényel.

Az akné általában az arcon jelenik meg, viszont kialakulhat a nyakon, a háton, a karon és a mellkason is. A pattanásokat, azaz az aknét általában két csoportra osztjuk: gyulladásos és nem gyulladásos bőrelváltozások. A gyulladásos akné pirosabb színű és fájdalmas, gennyes dudorokból (pustulus), élénkpiros vagy rózsaszín dudorokból (papulák), illetve gyulladásos csomóknak és cisztáknak nevezett, mélyen fekvő, fájdalmas dudorokból is állhat. A nem gyulladásos bőrelváltozások általában a szilárd dudorok, nyitott komedók (fekete pontok) és zárt komedók (fehér pontok).

Az akné jóllehet eltűnik, de sötét foltot és hegesedést hagyhat maga után. Mivel ezeket a maradandó elváltozásokat nehéz kezelni, nagy hangsúlyt kell fektetni a hatékony bőrápolásra és az aknéra hajlamos bőr kezelésére.

  1. táblázat: Az akné esetén gyakran megfigyelhető bőrelváltozások

A bőrelváltozás típusa

Megnevezés

Leírás

Nyitott komedók

Fekete pontok

Eltömődött pórusok szélesebb nyílással, fekete színű komedófejjel. Régen úgy tartották, hogy a felszíni lipidek oxidációjáról van szó, később megállapították, hogy az melanin.

Zárt komedók

Fehér dudorok

Bőrréteggel zárt, eltömődött pórusok, amik kis, hússzínű dudorokra hasonlítanak.

Gyulladt papulák

Pattanások

Kis méretű rózsaszín vagy piros, kupolaszerű sebek, látható nyílás nélkül, amiket gyulladásos udvar vesz körül.

Pusztulák

Pattanások

Fehér vagy sárgás színű kitüremkedés a bőrön, ami elhalt fehérvérsejteket tartalmaz (genny).

Nodulák és ciszták

Cisztás gyulladt nodulák (csomók)

A nodula egy mélyen a bőr alatt húzódó, nagy és fájdalmas seb. Érintése nagyon fájdalmas, és kemény tapintású lehet. Hetekig vagy hónapokig is fennállhat a probléma. Amennyiben nem szívódik fel teljesen, heg alakul ki a helyén.

A ciszták mérete akár néhány centiméter is lehet, sűrű, sárga váladékot tartalmazhatnak, és évekig is fennállhatnak. Hegesedésre nem hajlamosak.

Gyulladás utáni hiperpigmentáció

Sötét foltok

Sötét foltok jelennek meg olyan területeken, ahol korábban akné volt. Ezek a foltok gyakrabban fordulnak elő azoknál, akik sötétebb bőrszínnel rendelkeznek, és az akné begyógyulását követően akár hónapokig is eltarthat, amíg teljesen eltűnnek.

 

Kockázati tényezők

Életkor

Az akné minden korosztályt érint, bár igaz, hogy leggyakrabban serdülőkorban jelentkező probléma, de akár az újszülöttek esetében is előfordulhat, hogy röviddel a megszületésük után az anyai hormonok aknét okoznak. Sajnos néhányan akár 40 éves korukig is küzdhetnek az aknéval.1, 8

Étkezés

Az aknét súlyosbíthatják a magas glikémiás indexű élelmiszerek és a tehéntej, különösen a sovány, fogyasztása.9-11 Az étrend-kiegészítők is kiválthatják, pl. a tejsavófehérjék, amiket a fitneszterembe járók előszeretettel fogyasztanak. Mindezek ronthatják az aknés bőrállapot súlyosságát.12, 13

Környezet

A nedvesség, a melegség és az izzadság ronthat az akné állapotán, pl. torna és sportolás közben, ha bukósisakot vagy fejpántot is viselünk.14

Genetika

Sokszor az egész család küzd az aknéval, ami a genetikai alapú faggyútúltermeléssel hozható összefüggésbe. 6

Hormonális ingadozások

A hormonok közvetlen szerepet játszanak a faggyútermelésben, ezért a hormonális ingadozások, pl. a progeszteron ingadozása a menstruációs ciklus folyamán, könnyen okozhatják az akné kialakulását.11

Termékek

Egyes arcápoló termékek és összetevőik eltömíthetik a pórusokat, és közvetlenül okozhatják a komedók és az akné kialakulását.

Stressz

A tanulmányok kimutatták, hogy az akné mentális stressz hatására is kialakulhat.15, 16

Kezelési módok

Az akné kezelése egyénfüggő, függ az akné súlyosságától, enyhe, közepes vagy súlyos stádiumától.

2. táblázat: Az akné kezelési módjai

Az akné kiváltó tényezői

Jellemző kezelési mód

Eltömődött pórusok

A bőrsejtek regenerálódásának és hámlási sebességének normalizálása az eltömődött pórusok számának csökkentése érdekében

Túlzott faggyútermelés

A faggyútermelés csökkentése vagy gátlása, a faggyú szabályozása

Baktériumok fokozott szaporodása

Antibakteriális készítmények használata

Gyulladás

Gyulladáscsökkentés

 

A komedók, pattanások és foltok esetében lásd a Kamedis AC-CLEAR termékeket

 

Referenciák

  1. Stathakis V, Kilkenny M, Marks R. Descriptive epidemiology of acne vulgaris in the community. Australas J Dermatol. Aug 1997;38(3):115-123.

  2. Su P, Chen Wee Aw D, Lee SH, Han Sim Toh MP. Beliefs, perceptions and psychosocial impact of acne amongst Singaporean students in tertiary institutions. J Dtsch Dermatol Ges. Mar 2015;13(3):227-233.

  3. Kubota Y, Shirahige Y, Nakai K, et al. Community-based epidemiological study of psychosocial effects of acne in Japanese adolescents. J Dermatol. Jul 2010;37(7):617-622.

  4. Do JE, Cho SM, In SI, et al. Psychosocial Aspects of Acne Vulgaris: A Community-based Study with Korean Adolescents. Ann Dermatol. May 2009;21(2):125-129.

  5. Gollnick HP, Dreno B. Pathophysiology and management of acne. J Eur Acad Dermatol Venereol. Jun 2015;29 Suppl 4:1-2.

  6. Janiczek-Dolphin N, Cook J, Thiboutot D, et al. Can sebum reduction predict acne outcome? Br J Dermatol. Oct 2010;163(4):683-688.

  7. Sardana K, Verma G. Propionibacterium acnes and the Th1/Th17 Axis, Implications in Acne Pathogenesis and Treatment. Indian J Dermatol. Jul-Aug 2017;62(4):392-394.

  8. Perkins AC, Maglione J, Hillebrand GG, et al. Acne vulgaris in women: prevalence across the life span. J Womens Health (Larchmt). Feb 2012;21(2):223-230.

  9. Adebamowo CA, Spiegelman D, Danby FW, et al. High school dietary dairy intake and teenage acne. J Am Acad Dermatol. Feb 2005;52(2):207-214.

  10. Smith RN, Mann NJ, Braue A, et al. A low-glycemic-load diet improves symptoms in acne vulgaris patients: a randomized controlled trial. Am J Clin Nutr. Jul 2007;86(1):107-115.

  11. Smith RN, Braue A, Varigos GA, Mann NJ. The effect of a low glycemic load diet on acne vulgaris and the fatty acid composition of skin surface triglycerides. J Dermatol Sci. Apr 2008;50(1):41-52.

  12. Simonart T. Acne and whey protein supplementation among bodybuilders. Dermatology. 2012;225(3):256-258.

  13. Cengiz FP, Cevirgen Cemil B, Emiroglu N, et al. Acne located on the trunk, whey protein supplementation: Is there any association? Health Promot Perspect. 2017;7(2):106-108.

  14. Sardana K, Sharma RC, Sarkar R. Seasonal variation in acne vulgaris--myth or reality. J Dermatol. Aug 2002;29(8):484-488.

  15. Chiu A, Chon SY, Kimball AB. The response of skin disease to stress: changes in the severity of acne vulgaris as affected by examination stress. Arch Dermatol. Jul 2003;139(7):897-900.

  16. Yosipovitch G, Tang M, Dawn AG, et al. Study of psychological stress, sebum production and acne vulgaris in adolescents. Acta Derm Venereol. 2007;87(2):135-139.

Vissza

Ez a webhely cookie-kat használ, hogy jobb böngészési élményt kínáljon a felhasználóknak. További információk a cookie-k használatáról.