15.000 FORINTTÓL INGYENES A KISZÁLLÍTÁS!

Keresés

SZEBORREA / SZEBORREÁS DERMATITISZ

A zsíros, pikkelyes és irritált bőr gyakori probléma, ami sokszor a szeborreás dermatitiszként vagy egyszerűen szeborreaként ismert gyulladásos bőrállapottal függ össze.

A szeborrea főként az arc T-zónáján jelenik meg, azaz a homlokon, a szemöldökön, az orrszéleken és a hajas fejbőrön.

Kit érint a szeborreás bőrgyulladás?

A szeborrea mindegyik korcsoportot érintheti, de leggyakrabban a 30–60 éves felnőttek és az 1 év alatti csecsemők körében fordul elő, ez utóbbi esetben koszmóról beszélünk.

Mi okozza ezt a bőrállapotot?

A bőr ezen állapotának pontos oka nem ismert, azonban összefügghet a genetikával, a hormonokkal, a környezettel vagy az immunrendszerrel. A már kialakult problémát tovább súlyosbíthatja az érzelmi stressz, a kimerültség, egy megbetegedés vagy diéta, illetve ezek is szerepelhetnek a kiváltó okok között.

A bőr zsírosodását a túlzott faggyúképződés okozza. Feltételezhető, hogy az érzékeny bőr esetében a bőrön természetesen előforduló Malassezia gombák a faggyúval táplálkoznak, ott tovább szaporodnak, és olyan anyagokat termelhetnek, amelyek bőrirritációt és -gyulladást okoznak. Ezek a körülmények okozzák a bőr kipirosodását, gyulladását, viszketését, ami néha fájdalommal is járhat. A bőrsejtek túlzott képződése pikkelyesedést eredményez.

A szeborreás bőrgyulladás tünetei csecsemők, gyermekek és felnőttek esetében

A szeborrea tüneteinek megjelenése függ az állapot súlyosságától. Enyhébb esetekben a bőr kezdetben piros, irritált és pikkelyes. Súlyosabb esetekben a bőr lehet vastag, pikkelyes és gyakran zsíros. A kiütések körüli terület viszkető és fájdalmas.

A szeborreában szenvedők közül sokan a fejbőrükön is tapasztalják a tüneteket. A szeborreás bőrgyulladás a fejbőrön főként korpásodást, zsíros hajat és súlyosabb esetekben hajhullást is okozhat.

Vissza

Ez a webhely cookie-kat használ, hogy jobb böngészési élményt kínáljon a felhasználóknak. További információk a cookie-k használatáról.